Remembrance of Al-Quds

| Main | Update | Fast2Fund | Events | Palestinkini | Guestbook |

Sunday, August 12, 2007

Kenali Al-Aqsa


HARI AL-QUDS 2007

“Kenali dan cintai Aqsa KITA”

Sebuah pesanan persaudaraan, keamanan dan kebenaran daripada,

KARISMA INTERNATIONAL

Palestina, Al-Quds dan Masjid Al-Aqsa berada pada kedudukan dan tempat yang terhormat di hati kaum muslimin seluruh dunia. Islam telah menempatkan dan menambah kemuliaan bagi Al-Quds dan Masjid Al-Aqsa melalui ungkapan ayat-ayat Al-Quran yang menyebutkannya sebagai negeri penuh berkah dan suci.

Kemuliaan dan penghormatan pun semakin bertambah dengan Isra Rasulullah SAW, dimana beliau menjadi imam solat bagi para nabi dan rasul AS di Masjid Al-Aqsa. Hal ini menegaskan bahawa Islam adalah kalimat Allah terakhir bagi manusia sekaligurs menunjukkan bahawa Shibghah (warna) terakhir bagi Al-Aqsadi dalam Syariat Allah adalah Shibghah Islam hingga hari Kiamat, maka jelaslah bahawa Al-Aqsa menjadi milik ummat ini. Semua itu diabadikan dalam puncak kefasihan firman-Nya: Maha suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya dimalam hari dari Masjid Al-Haram ke Masjid Al-Aqsa yang telah kami berkati…

Dan saat ini, Al-Quds dan Palestina yang diberkahi menjadi tawanan tangan-tangan Yahudi yang membuat luka mendalam di hati setiap Muslim, menyuburkan kerinduan untuk membebaskan Masjid Al-Aqsa dan melakukan solat di dalamnya.

Dari sini, Hari Al-Quds menjadi sangat penting bagi hati kaum muslimin seluruh dunia. Para mahasiswa Muslim, sebagaimana lazimnya-menjadi pelopor ummat dalam memperingati hari bersejarah ini, sekalugus memelihara permasalahan Palestina agar tetap hidup di hati umat Islam.

Risalah Pergerakan Pemuda Islam

Musthafa Muhammad Thahan

14 Momen-Momen penting dalam Sejarah pp.209

1 Comments:

At August 13, 2007 at 9:04 PM , Blogger faridmw said...

salam...

semoga allah menjada masjidil aqsa itu.... dan kita semua mendoakan semoga masjid aqsa di selamatkan dari ancaman yahudi...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home